Koleksiyon, Fransızca kökenli bir kelimedir. Hemen her konuda yarar sağlama, öğrenme, zevk, keyif, koruma, kar ve yarar sağlama amacıyla nesnelerin özelliklerine göre derlenip sınıflandırılmasıdır. Hobi ve ticari amaçlı olarak yapılabilmektedir. Ticari amaçlı profesyonel koleksiyonculuk yasalara tabidir. Koleksiyon ya da koleksiyonculuk yapan kişilere koleksiyoner denmektedir.
Sanat eseri insanlarda güzel çağrışımlar uyandırırken aynı zamanda sanatçının hayal gücünü yeteneğiyle harmanladığı, insanın hayal gücünü ve düşünce dünyasını geliştiren eserlerdir. Önemli sanatçılara ait çeşitli sanat eserleri ve değerli tabloları bilinçli olarak saklayan ve koruyan kişiye sanat koleksiyoneri denir.
Sanat eseri koleksiyoncuları şu şekilde sınıflandırılabilir:
Kişisel zevkleri için sanat eserlerini depolayan ve koruyan sanatseverlerdir.
Müzeler, devlet banka ve üniversite koleksiyonları bu sınıfa girmektedir. Özellikle gelişmiş devletler sanat eserlerine daha çok değer verirler ve müze gibi sergilerin bulunduğu alanlar daha fazladır.
Özel müzeler, bireysel koleksiyonerler veya devlete ait kurumlara koleksiyonlarında kullanabilecekleri eserleri satan şirketlerdir. Bu şirketler kendileri de değerli eserleri koleksiyonerler gibi biriktirir ve satışını yaparlar.
Devlete ait olmayan müzeler de bulunmaktadır. Bu müzelerde de bazı eserler sergilenerek maddi gelir getirilebilir. (Giriş Ücreti) Bazen de özel müzeler bireysel koleksiyonerlere ait olur ve eserler ücretsiz olarak sergilenebilir.
Yeni Yılda Sevdiklerinize Sanat Hediye Edin yazımıza göz atabilirsiniz.
Koleksiyonculuk genelde bir motivasyon ile başlar ve sıklıkla bir kaybın ardından ortaya çıkar. Geçmiş döneme ait bir nesneye sahip olmak, zamanı o anda dondurmak ya da nesnenin yerine geçtiği kişiyi elinde tutmak anlamını taşıyor olabilir.
Toplamacılık ile koleksiyonculuğu birbirinden ayırmak gerekir. Koleksiyon, bir bütünlük ve anlam sunar. Koleksiyonculuk, sanatseverlerin zamanlarını, maddi olanaklarını ve çabalarını adadıkları, birbiriyle ilgili objeleri seçme, satın alma ve bir araya getirme sürecini kapsar.
Bireysel sanat alıcılarının genel bir kişilik benzerliği taşıyıp taşımadıkları ve buna göre eser alıp almadıkları konusunda bir genelleme yapılamasa da sanat üzerine eğitimli ve öğrenmeye istekli olmaları, tercihen sanatla erken yaşta tanışmış olmaları ortak paydayı oluşturur. Bilgili, tutkulu, doğası gereği meraklı, o ana ve sanat eseri almanın getireceği birçok olasılığa hazır olan kişiler koleksiyonerliğe başlayabilir. Bu kadar zorluğu da içerisinde barındıran koleksiyonerlik, birçok insan için büyük bir tutku olabilmektedir.
Dekorasyon ve Sanat: Mekanlarda Sanatın Önemi yazımıza da göz atabilirsiniz.
Koleksiyonerlik bir tutku, misyon ve sanatçıyı destekleme arzusu olarak açığa çıkabilmektedir. Koleksiyonlardaki eserler belki yüzlerce kişi tarafından istenir fakat yalnızca 1 kişi o esere sahip olur. Yani koleksiyonerlik sürekli devam eden bir yarış gibidir. Burada bakış açısı sanata aşkla yaklaşmaktan ve tutkuyla bağlı kalınacak bir hırs olmalıdır.
Tutkunuz için belirleyici en önemli noktalardan biri sanat eserine ayırabileceğiniz bütçenizdir. Günümüzde artık büyük rakamların dışında her bütçeye uygun bir koleksiyon oluşturmak mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla orta gelir düzeyindeki koleksiyonere her fiyat aralığında hitap eden, özellikle yeni nesil genç sanatçıların çağdaş türdeki eserlerine ulaşabilirsiniz. Büyük eserler size hitap eden eserlerdir. İlla pahalı olan eserler değil, sizin estetik zevkinizi uyandıran ve bu konudaki bütçenize uygun fiyata sahip eserler de koleksiyonerlik için yeterlidir.
Günümüzde oldukça yüksek ücretlerle ancak sahip olunabilen eserler, zamanında alıcı bulamamış ve eser sahibi de sıkıntılı bir hayat yaşamış, keşfedilememiş olabilir. Günümüzde eserleri yüksek fiyatlara alıcı bulan birçok ressam, kendi şöhretlerine tanık olamamıştır. Bu kısır döngüde keşfedilmemiş yıldızları keşfetmek daha da önemli hale gelmiştir. Şimdi bu keşfedilmemiş yıldızları keşfetmeniz için size birkaç tavsiyede bulunalım.
Yenilikçi ve benzersiz eserler veren sanatçılar genellikle gelecekte eserleri pırlanta değerinde olabilecek kişilerdir. Az önce bahsettiğimiz gibi ilk yapıldığı zaman beğenilmeyen eserler, geleceğin en değerli eserleri olabilir. Bu nedenle, estetik zevkimize güvenmeli ve önyargılardan kaçınıp eseri bu şekilde değerlendirmeliyiz.
Eserin üretildiği andaki değeri değil, bize verdiği estetik haz önemlidir. Eğer eser sizin içinizi kıpır kıpır edecek kadar güzel ve heyecan verici ise o eser zaten şimdiden değerlidir.
Yalnızca büyük ve tanınmış kişilerin bulunduğu sanat galerilerini gezerseniz yeni yıldızları keşfetmenin önünü kapatmış olursunuz. Bu yüzden az tanınmış ve küçük sanat galerilerini gezerek bu engeli kaldırabilirsiniz. Bakış açınızı genişletebilmek için araştırma yaparken kriterlerinizidaha esnek tutmalısınız.
Sanat galerileri sanat eserlerinin alınıp satıldığı ve sergilendiği ticari kuruluşlardır. Tablo satmak galerilerin işidir. Galeri, bir sanat eseri dükkanıdır. Fakat antikacı dükkanından farklıdır. Sanatçı sanatını sürdürmek için eser yapar ve satar, bu satışın profesyonel anlamda yapıldığı yerler galerilerdir. Size en uygun galeri için tavsiyelerde bulunalım.
Sanat galerileri kendilerince sınıflara ayrılabilir. Çok pahalı eserlerin olduğu galeriler de vardır, halkın genelinin alabileceği eserlerin bulunduğu galeriler de vardır.
Galeri eserleri değerine uygun olarak fiyatlandırmalıdır. Doğru fiyatlandırma için esere dair pek çok kriter göz önüne alınmalıdır ve sanat galerileri sanatçılarına manevi olarak özendiği kadar, maddi çıkarlarını da gözetmelidir.
Eserlerin çalıntı veya sahte olmadığının ispatlanması galerinin görevidir.
İade ederken sağlanan kolaylık müşteriler için galeriyi bir adım öne çıkarır.
Sanatseverlerin ödeme konusunda sıkıntı yaşamamsı, sanat galerisi için önemli olmalıdır.
Doğru eserleri seçebilen yöneticilerin bulunduğu galerilerde size hitap eden eseri bulmanız çok daha kolay olacaktır.
Tüm kitleleri hedefleyen galerilerde müşterilerin istedikleri tarzda eserler bulma ihtimali çok daha fazla olacaktır.
Neden Artopol Sanat Galerisi yazımız da ilginizi çekebilir.
İyi bir eser, kişinin estetik haz alabildiği ve onu heyecanlandıran eserdir. Eserin fiyatı ve diğer insanlar tarafından beğenilip beğenilmemesi bir kriter olmamalıdır.
Eser seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle eserin zevklerinize uyuyor olması belki de en önemli kriterdir. İkinci olarak orijinallik konusunda size güven veren galerilerin tercih edilmesi gerekmektedir. Son olarak eserlerin birbiriyle uyum içinde sergilenmesi gerekmektedir. Böylece yaptığınız koleksiyon başarılı olacaktır.
Yazımızın başında da değindiğimiz gibi koleksiyon, hobi veya ticari amaçla yapılabilir. Ticari amaçlı profesyonel koleksiyonculuk yasalara tabidir. Gerçek ve tüzel kişiler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca verilecek izin belgesiyle korunması gerekli taşınır kültür varlıklarından oluşan koleksiyonlar meydana getirebilirler. Her ne kadar eser satın almak yasal bir durum olsa da eserin alınmasının gerekli bakanlığa bildirilmesi ve satılması halinde bunun da yönetmeliğe uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Yani eserler devlet tarafından koruma altındadır.