Kolaj Sanatı Nedir

09 Haziran 2022 / 15:43
blog

Sanat yoruma oldukça açık ve temel amacı ruhsal doygunluk oluşturmak olan bir alandır. Sanatta sanatçılar iç dünyalarını dışa vururlar ve bunu gören insanlar ise sanatsal doygunluğa ulaşabilirler. Sanatçının yaptığı bu dışa vurumun ise birçok yolu vardır. En güzeli ortaya çıkarmak için sanatçı birçok farklı yöntem kullanabilir. Yazımızda son yıllarda oldukça sık karşımıza çıkan kolaj tekniğinden bahsedeceğiz.

Kolaj en temel anlamıyla yapıştırmaktır. Halk arasında da en sık yapıştırmak anlamında kullanılır. Yapıştırılan malzemeler oldukça fazla çeşitliliğe sahiptir. Bu malzeme çeşitli dergilerden alınan resim ve fotoğraflar, kumaş, gazete parçaları, postalar ve pulları veya daha birçok madde olabilir. Kullanılan malzemelerin çeşitliliği kolajı yapacak olan kişinin hayal gücüne kalmıştır. Bu hayal gücü de ortaya bambaşka eserlerin açığa çıkmasına neden olmaktadır.

Kolaj yapılırken öncelikle kullanılacak malzemelere karar verilir. Ardından, seçilen malzemelerin uygun açı ve şekillerde kesilmesi gerekmektedir. Bu kesimin boyutu ve şekli tamamen sanatçıya bağlıdır. Kesim işlemi yapıldıktan sonra kolajın tamamlanması için gerekli son aşama yapıştırmadır. Seçilen malzemeler tercihen kağıda veya kanvas yüzeye yapışır. İki boyutlu ve dolgun bir sanat çalışması olan kolaj da böylelikle tamamlanmış olur.

Ünlü Kolaj Sanatçıları

Kolaj sanatı çok küçük yaşlardan itibaren öğrenilebilecek ve uygulanması kolay bir metottur. Uygulanması kolay olan ve hayal gücüne bağlı bir sanat olan kolaj sanatı büyük sanatçılar da sıklıkla uygulanmıştır. Özellikle kübizm, dadaizm ve sürrealizm akımlarında kolaj sanatına sıklıkla yer verilmiştir. Dadaizm için kaosu reddetmekte, sürrealizm için gerçek ve gerçek dışı arasında yeniliklerde ve kübizm içinse açık alanları, zaman ve mekanı harmanlamakta kolaj kullanılmıştır. Şimdi sizlere 5 büyük kolaj sanatçısı hakkında bilgi vereceğiz.

John Stezaker

John Stezaker, kolajı 3 akımın etkisini de göreceğimiz şekilde kullanan bir sanatçıdır. Materyal olarak genellikle Vintage fotoğrafları, Hollywood yıldızlarının resimlerini ve post kartlarını kullanmıştır. Basılı olarak bulunan bu materyalleri kesen sanatçımız, materyalleri üst üste yapıştırarak birleştirmiştir. Yepyeni kişilikler, manzaralar ve dünyaları bize sunan sanatçı 1970 yılından beri birçok kişisel ve grup sergisinde eserlerini sunmaktadır. Doğa ve modern hayat gibi uç konuları birleştirerek bize hayatın farklılıklarını anlatan sanatçı, bizlere ebedi eserler vermiştir.

Eileen Agar

Eileen Agar, sürrealizmin en önemli ve yeri değiştirilemez isimlerinden biridir. Kadın bir sanatçı olmasının birçok zorluğunu çeken sanatçımız, döneminin gözde eserlerini yapmıştır. Sanata olan hayranlığı onu tüm zorluklara rağmen sanat yapmaya itmiştir. Kolajlarında da diğer sanatçılara kıyasla daha fazla derinlik vardır. Kolajlarında objeleri simgelememiş ve alışılmşın dışında durmuştur. Kolajlarında da etkisi gördüğümüz kaosun tekrar oluşması ve yeni sistemin açığa çıkması düşüncesindedir.

Henri Matisse

Henri Matisse, kolaj sanatını normal kullanım şeklinden oldukça farklı şekilde kullanmış bir sanatçıdır. Onun için sanatta makaslarla boyama yapılabilmektedir. Sanatı birçok açıdan kullanmasının yanında, kolaj sanatında da renkleri ve desenleri kullanmıştır. Sanatçı vücudun kıvrımlarını açığa çıkarmasıyla, kağıdı bitki, hayvan, figür ve şekillerle süslemesiyle ve kendine has üslubuyla alışılagelmişin dışında eserler açığa çıkarmıştır. Renklerin harmanlanması ve makas boyaması onun sanatını en iyi tanımlayan terimler olabilir.

Jesse Treece

Jesse Treece, sanatın bir anlam içermek zorunda olmadığını düşünen yani daha rahat bir sanat anlayışına sahip olan bir sanatçıdır. Treece de hayatın uç noktalarını sanatta kullanmayı sevmektedir. Hayatın alalade yönlerini yorumlarken bilim ve doğayı, iç ve dışı, büyük ve küçüğü kullanarak gazete ve dergileri kullanarak bir araya getirmektedir. Sanatçı 2009 yılından beri tüm işlerini bırakmış ve kolajla uğraşarak hayatına devam etmektedir.

Pablo Picasso

Pablo Picasso, dünyaca ünlü ressamlardan biridir. Eserleri tüm dünyaca tanınan ressam, kolaj kullanarak da birçok sanat eserini günümüze bırakmıştır. Kolaj malzemelerini itinayla seçen sanatçı zengin bir içerikle eserlerini oluşturmuştur.

Kolaj Nasıl Yapılır?

Kolaj, her şeyden önce bir sanat olduğu için öncelikle zihinsel olarak bir hazırlık gerektirmektedir. Bu hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra öncelikle kolajın yapılacağı yüzeyin seçilmesi gerekir. Günümüzde yapılan kolajlar için genellikle dijital bir arka plan kullanılmaktadır. Geleneksel ve sanatsal yönü yüksek bir seçim yapılacaksa tuval, kağıt veya kanvas üzerine yapılabilir.

Uygulama tarzına karar verilmelidir. Karışık veya basit bir uygulama yapılmasına bağlı olarak kolaj uygulaması değişecektir. Burada en önemli etken kişinin hayal gücü olduğu için, kabuk, kapak, kalem gibi rastgele eşyaların kağıt üzerine tutturulmasıyla dahi eser oluşturulabilir. Gizemli ve şaşırtıcı bir sanat ortaya çıkarmak için her malzemeyle çalışmak faydalı olacaktır.

Kolaj yapmaya başlamadan önce küçük detayları ihmal etmemek gerekir. Kullanılacak yüzeye uygun yapıştırıcı seçimi de oldukça önemlidir. Kabarık bir yüzey oluşması kolajın estetik görünümünü bozar ve özensiz bir izlenim oluşmasına neden olur.

Kolajda bir sınırlama yoktur. Hayal gücünün gittiği yere kadar gidilebilir. Her detay sanatçı tarafından belirlenir. Uygulama şekline göre materyaller seçilmeli ve yapıştırılmalıdır. Uygun ve kaliteli malzeme seçimine dikkat edilmediği takdirde verilen emeğin değeri de düşecektir. Materyalin türü, yapıştırıcı ve uygulama şekli için önemli olabilmektedir. Düğme, gazete, ip, dergi parçası ve kumaş gibi materyallerin tamamı için uygun yapıştırıcı kullanılması gerekmektedir.

Kolajda amaç 2 boyutlu bir görüntü elde etmektir. Malzemelerin uygun şekilde iç içe geçirilmesi ve kaliteli malzeme kullanımı bu görüntünün oluşmasında etkili olmaktadır.

Kolaj Tasarlama Yöntemleri

Kağıt Kolaj

Hayal gücünden beslenecek olan kolaj yöntemini yapmaya başlamadan önce, içten gelen bir tema bulunması gerekir. Gazete parçalarını bir araya getirerek farklı ve çarpıcı bir mesaj verilebilir ya da hayran olunan sanatçının fotoğrafları ile sadece estetik değeri olan bir kolaj hazırlanabilir. Bu tamamen kolajı hazırlayan kişinin üretmek istediği değere bağlı olacaktır. Amaç belli olduktan sonra bu amaca uygun materyalleri bulmak da kolaylaşacaktır.

Kağıt kolajı yaparken ilham olabilecek tüm kağıt parçaları incelenmelidir. Özellikle eski gazete ve dergilerde birçok kolaj malzemesi olabilir. Kolajı daha renkli ve orijinal görünüme ulaştırmak için çeşitli kumaş, kurdele gibi malzemeler de kullanılabilir.

Toplanılan resim ve materyaller kullanılana kadar güvenli bir yerde saklanmalıdır. Eski bir ayakkabı kutusu bu konuda işe yarayabilir.

Kolajın arka planına yerleştirilecek kağıdın dayanıklı olmasına özen gösterilmelidir.

Resimleri yapıştırmadan önce kağıdın üzerine sererek denemek fikir değiştirdiğinizde işinizi kolaylaştıracaktır. Resimleri ve dekorasyon malzemelerini tutkal yardımı ile yapıştırabilirsiniz. Kolajı yapıştırdıktan sonra bir gece kurumaya bırakın. Ertesi gün istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Dijital Kolaj

Kağıt kolaj yönteminde olduğu gibi burada da yapmanız gereken ilk şey ana tema belirlemektir. Bunun için sevdiğiniz bir şehri, gezdiğiniz ülkeyi ya da ailenizi seçebilirsiniz. Temayı belirledikten geriye uygun fotoğrafları belirlemek kalacaktır. Kolaj yaparken bir programdan yardım almanız işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Yine de dikkat etmeniz gereken noktaları unutmamalısınız.

Gereğinden çok fotoğraf eklemek kolajınızı kaba hale getirecektir. O yüzden mümkün olduğunca anlamlı görseller seçmeye dikkat edin. Bu resimlerin birbiriyle kurduğu bağlantı, kolajın değerini de yükseltecektir.

Orijinal bir kolaj görünümü oluşturmak için bazı fotoğraflara farklı ayarlar verebilirsiniz. Bazılarına farklı kontrast ayarları eklemek bile yeterli olacaktır.

İnternette kullanılacak bir resim için 72 dpi, baskıda kullanılacak resim içinse 300 dpi çözünürlük ayarı ideal olacaktır.

Doğal Kolaj Oluşturmak

Doğal kolaj oluşturmak istiyorsanız kullanacağınız tüm malzemeler doğadan alınmış olmalıdır. Bunun için kullanacağınız ana tema midye kabuğu, kum taş ya da bir yaprak tanesi olabilir.

Öncelikle kalın bir kağıt edinmelisiniz. Malzemelerinizi yapıştırmak için de güçlü bir yapıştırıcıya ihtiyacınız olacaktır.

Öncelikle bir deniz manzarası ya da kendinize özgü bir tasarımı kurşun kalem yardımıyla çizebilirsiniz. Ana hatları çizdikten sonra malzemeleri yapıştırmanız daha kolay olacaktır. Malzemeler ne kadar çeşitli olursa ortaya çıkan tasarım da o kadar sanatsal olacaktır.

Malzemelerin kuru olmasına özen gösterin.

Normal yapıştırıcılar bu malzemeleri yapıştırmada yetersiz kalacağı için PVC yapıştırıcı kullanmanız daha etkili olacaktır.

Sitemizdeki kolaj ürünlerimizi incelemek ister misiniz?